8.8.12

Ο βάτραχος και το ποντίκι


frog and mouseborder-βάτραχος και ποντίκι-παραμύθια-λόγια σοφά-λόγια απλά
Μια φορά ήταν ένας βάτραχος και ένα ποντίκι που ήταν πολύ καλοί φίλοι. Η φιλία τους όλο και μεγάλωνε μέρα με την μέρα. Όπως είναι κατανοητό τα σπίτια που έμεναν ήταν τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Ο ποντικός ζούσε σε μία τρύπα στο έδαφος και ο βάτραχος ζούσε μέσα σε μια λίμνη. Ο βάτραχος μπορούσε να ζήσει μέσα στο νερό, ο ποντικός όμως όχι. Όταν ήθελαν να συναντηθούν  ο βάτραχος έπρεπε να βγαίνει έξω από το νερό. Όταν τελείωνε η συνάντησή τους αμέσως ο βάτραχος πηδούσε μέσα στο νερό και το ποντίκι έτρεχε στην φωλιά του μέσα στην γη.
Μια ημέρα που ο βάτραχος βγήκε από την λίμνη για να συναντήσει το ποντίκι, του ήρθε μια πονηρή ιδέα. Πήρε ένα κομμάτι σπάγγου, το έδεσε στο πόδι του και την άλλη άκρη την έδεσε στο πόδι του ποντικού. Ήταν απλά ένα παιχνίδι! Όμως αργότερα ο βάτραχος πήδηξε μέσα στο νερό ενώ τα πόδια τους ήταν δεμένα μαζί. Φυσικά ο ποντικός δεν μπορούσε να ζήσει μέσα στο νερό και πνίγηκε.
Λίγο μετά ο ποντικός φούσκωσε και ανέβηκε στην επιφάνεια του νερού. Ένα γεράκι είδε το ποντίκι και με ένα κάθετο πέταγμα άρπαξε στον αέρα το πτώμα του αλλά μαζί και τον βάτραχο αφού ήταν ακόμη δεμένοι μεταξύ τους. Το γεράκι προγειώθηκε σε ένα δέντρο και εκεί έφαγε και τους δυο.
Αυτή είναι μια παραβολή των Bura που σημαίνει: 
« Άσε έναν άνθρωπο να σκάψει ρηχή την τρύπα της διαφθοράς και της πονηριάς, 
διότι ίσως πέσει κι αυτός μέσα της».

μύθος της φυλής Bura από την Νιγηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: